Husköp lutar sig mot urgammal lag

Det finns en mängd lagar och regler som ska hjälpa dig vid ett husköp. Vare sig du är köpare eller säljare så finns det en hel del juridik att luta sig mot i den så kallade Jordabalken. Jordabalken är alltså en huvudavdelning inom svenska lag, därav namnet “balk”. Jordabalken kom till redan under 1730-talet och har sen dess varit vägvisare för vad som ska gälla kring ägande av fast egendom. I alla tider har det varit viktigt att veta vem som har ansvar för vad när man skulle köpa jord och mark, likväl som när man skulle köpa och sälja bostäder och andra byggnader mellan varandra. Under åren har Jordabalken förändrats och den senaste versionen av vår Jordabalk är från 1970-talet. Den innehåller numera huvudregler för fastighetsrätt, hyresrätt med mera.

Vem har ansvar för vad?

Det är mäklarens ansvar att upplysa dig som säljare och dig som köpare om vilket ansvar ni har vid en husaffär. Som huvudregel gäller att säljaren måste upplysa om fel och brister i samband med försäljningen. Köparen har alltså rätt att veta vilka fel som ingår i köpet.

Köparen har i sin tur ett ansvar att undersöka fel och brister. Det är vanligt att köparen betalar en så kallad besiktningsman som grundligt går igenom egendomen innan köpet.

En säljare kan också anlita en besiktningsman före försäljning för att ha bättre koll på eventuella brister och fel. Även om säljaren gjort en besiktning så kvarstår köparens ansvar att själv undersöka i vilket skick hus och mark är. En köpare som upptäcker fel i ett hus efter försäljningen kan inte skylla på att man trodde att allt vara okej “säljaren sa ju att han hade kollat med en besiktningsman”. Nä, både köparen och säljaren har ett eget ansvar. Det är viktigt att båda tar det på allvar vid försäljningen. Annars kan det bli både arbetsamt och dyrt när till exempel dolda fel upptäcks i ett hus efter försäljningen.

Mäklare hjälper i regel till med att göra en lista på fel och brister som säljaren känner till, här ska du som säljare alltså vara noga med att upplysa om misstankar om eventuella dolda fel. Då har du ryggen fri vid en konflikt.

Men om en tvist går till domstol och domstolen anser att du borde ha känt till de dolda fel som köparen upptäckt, men som du inte upplyst om, kan det vara bra med stöd från ett försäkringsbolag. Du ska alltså alltid vara noga med att upplysa om fel som du känner till i samband med försäljingen. Men du kan också teckna en försäkring för att stärka ditt skydd mot dolda fel som du kanske inte upptäckt.

Läs mer: http://www.doldafelhus.se/.

17 Aug 2016